Hoe ga je om met camera-angst?

Een van de redenen waarom veel ondernemers nog geen gebruik maken van video: ze vinden het spannend om zichzelf te laten zien. Maar waarom vinden we dat eigenlijk zo spannend?

Ik weet als videomaker hoe belangrijk het is om jezelf te laten zien in video, maar ook ik heb het voor mijzelf lang uitgesteld. Ik zei tegen mijzelf:

  • Het past niet bij mij
  • Ik kan niet goed presenteren voor de camera
  • Wat als mensen vervelende reacties achterlaten

Misschien herken je het wel. En het is ook logisch, want in een video stellen we onszelf heel kwetsbaar op. Veel meer dan in een tekst of een foto. Maar wil jij deze kans om jouw klant nog beter te bereiken en jouw boodschap over te brengen, laten liggen door angst? Ik denk het niet. Dus wat kan je doen om over die drempel heen te komen?

  1. Begin simpel. Begin met een laagdrempelige video. Neem bijvoorbeeld een Story op op Instagram. Deze video’s duren maar 15 seconden en zijn na 24 uur verdwenen. Dus als je het heel eng vind om jezelf te laten zien, na 24 uur is het weer weg. Ook hoeft zo’n story technisch aan weinig eisen te voldoen. Je gebruikt gewoon je smartphone en kunt in Instagram zelf makkelijk tekst of GIFs toevoegen. Ga hier eens mee experimenteren. 

‘En wat moet ik dan vertellen?’ denk je misschien. Ook dit kan heel simpel zijn. Vertel wat je vandaag gaat doen, of wat je hebt gedaan. Misschien heb je een afspraak met een leuke klant of heb je een workshop gegeven. Dit zijn goede onderwerpen voor stories. Wat ook goed werkt is bijvoorbeeld een tip delen.

  1. Misschien ben je met het opnemen van video’s bang dat het er raar uitziet of dat je je verspreekt. Misschien leidt dit je heel erg af van je verhaal. Wees niet bang om ook deze struggles te delen. Dit kan je in je video zelf doen, maar ook in een andere post of story. Vertel aan je kijkers en volgers: ik doe dit voor de eerste keer en ik vind het spannend. Het kan erg opluchten om dit te delen en mensen zullen dit waarderen. En mocht er dan iets niet goed gaan, dan kunnen mensen dat ook meteen plaatsen. Neem mensen mee in jouw proces. Je zult zien dat je hier positieve reacties op krijgt. 
  1. Natuurlijk is er altijd een kans op negatieve reacties. Maar deze reactie komt dan waarschijnlijk niet van iemand uit jouw doelgroep of van jouw ideale klant. Dus probeer je te bedenken voor wie jij deze video’s maakt. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Het draait in die zin niet om jou, maar om het doel wat je hebt: jouw klant bereiken met jouw verhaal. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *