Oefening baart kunst

Als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren als ondernemer dan is het wel: oefening baart kunst.

Veel kennis die ik in mijn business gebruik, heb ik opgedaan tijdens mijn studie journalistiek. Maar er zijn ook een hoop dingen die ik geleerd heb door het in de praktijk te doen.

Een van die dingen is video’s opnemen voor mijn bedrijf. ‘Huh?’ zal je nu misschien denken. Maar in de eerste jaren als ondernemer maakte ik alleen maar video’s voor klanten en niet voor mijn eigen marketing. Dit vond ik namelijk doodeng. 

Op een gegeven moment kwam het besef dat ik totaal ongeloofwaardig ben als ik anderen vertel dat video zo waardevol is en er vervolgens zelf geen gebruik van maak. En zo begon ik ruim een jaar geleden met het opnemen van video’s waarin ik tips en kennis deel.

Je zou misschien denken dat dit een makkie was, want ik weet toch hoe de techniek werkt en hoe ik een interessant verhaal vertel? Dat is zeker waar, maar ik had nog nooit gepresenteerd voor een camera en vond dit super spannend. Ik vond dat ik er stom uitzag en mijn stem raar klonk toen ik het terug luisterde.

Dit is misschien wel herkenbaar voor je. Het is een drempel waar je over heen moet. Hoeveel kennis je ook hebt over video’s maken, zoals ik, dat zorgt er niet voor dat dat ongemakkelijke gevoel weggaat.

Wat dan wel? Oefenen, oefenen, oefenen. Dit heb ik echt uit ervaring geleerd. Inmiddels heb ik zeker tientallen video’s opgenomen en heel veel stories. Mijn gevoel van ongemak is zo goed als weg. Ik schrik niet meer als ik mijn eigen stem hoor. Ik zit vol zelfvertrouwen voor de camera en weet wat ik wil vertellen.

En natuurlijk zijn er nog verbeterpunten. Soms vind ik dat ik wat vrolijker mag kijken ;). Maar over een half jaar of een jaar zal dit weer beter zijn. Dan voel ik me nog zekerder voor de camera. 

Mijn tip aan jou is dus ook: laat je niet tegenhouden door dit ongemak. Weet ook dat dit gevoel alleen verdwijnt op het moment dat je het gaat doen. Begin nu en je zult verstelt staan over hoe jij over een half jaar voor de camera staat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *