Succesvol op social media

Ben jij tevreden met de resultaten die je uit social media haalt? En met resultaten bedoel ik, bereik, reacties, en uiteindelijk natuurlijk nieuwe klanten.

We zijn vaak geneigd om te denken dat puur aanwezig zijn op social media voldoende is. Dat de klanten dan vanzelf komen. Maar zo werkt het helaas niet.

Een paar jaar geleden, toen ik begon met mijn bedrijf en mijn persoonlijke Instagram account omtoverde tot een businessaccount, maakte ik dezelfde fout. Ik postte, zeer onregelmatig, een foto van mijzelf waarop ik bijvoorbeeld bij een klant aan het filmen was en zette er dan bij: Vandaag gefilmd bij klant x, wil jij ook een video? Neem dan contact op.

Hier kreeg ik nooit reacties op. Laat staan dat iemand contact met mij op nam om een video te laten maken.

Later kwam ik erachter dat het meer vergt om interactie te krijgen met je volgers en hier ook klanten uit te halen. Ik zal je daarom een aantal tips geven die voor mij nu heel goed werken en waarvan ik denk dat jij het zeker ook moet proberen.

  • Zorg ervoor dat je waarde biedt in jouw content. Wees dus niet alleen maar bezig met verkopen, maar biedt iets waar de ander direct iets aan heeft. Geef tips, vertel over situaties die herkenbaar zijn voor hen en laat ook vooral zien wie jij bent, waarom zouden ze juist met jou moeten werken?
  • Wees consistent met het plaatsen van content. Hiermee laat je zien dat je bedrijf actief is en bereikbaar. Ook is het goed voor de algoritmes van social media als je regelmatig content plaatst en je volgers weten wat ze van jou kunnen verwachten.
  • Stimuleer interactie in je content en wees zelf ook betrokken bij jouw volgers. Interactie in de vorm van reacties, likes en DM’s zijn niet alleen goed voor het algoritme (en dus je bereik) maar zijn ook de eerste contactpunten tussen jou en jouw potentiële klant. Je kunt interactie stimuleren door je volgers een vraag te stellen: Is dit herkenbaar voor jou? Deel jouw ervaringen over onderwerp x, Hoe kijk jij hier tegenaan? Waar loop jij tegenaan als het gaat om onderwerp y? etc. Dit soort vragen kun je toevoegen aan je content, maar je kunt ook gebruikmaken van de poll opties in stories op Facebook en Instagram.
  • En de laatste belangrijke tip die ik je wil meegeven is: monitor de resultaten van je content. En kijk hierbij dan niet alleen naar de likes, die zijn eigenlijk het minst belangrijk. Kijk vooral naar: welke content heeft de meeste reacties opgeleverd? Vanaf welke content zijn mensen mijn profiel gaan bekijken en misschien zelfs mijn website? Welke content heeft het meeste bereik gehad?
    Het is handig om eens in de zoveel tijd verschillende posts naast elkaar te zetten en te kijken wat het beste heeft gepresteerd. Hier leer je van en je kunt conclusies trekken, bijvoorbeeld: die persoonlijke post heeft de meeste reacties opgeleverd, dus blijkbaar vinden mijn volgers het interessant om persoonlijke dingen van mij te zien en lezen. Dan weet je dat je vaker persoonlijke dingen mag plaatsen bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips en dat je ze in de praktijk gaat toepassen. Mocht dat het geval zijn, of je wil deze tips delen met jouw volgers, tag me dan vooral, dat vind ik super leuk. @christahiddinga op Insta en @christahiddingavideostorytelling op Facebook.

Heb jij nou moeite met het bedenken en maken van content? Dan help ik je daar natuurlijk graag bij. Plan een strategiegesprek met mij en denk met je mee in wat voor content bij jouw onderneming past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *