Het belang van een contentplanning

Waarom is de ene ondernemer wel succesvol in zijn of haar online zichtbaarheid en de ander niet? Creativiteit en het hebben van goede foto’s en video’s speelt een rol. Maar er is iets wat ook belangrijk is: plannen.

Veel ondernemers struggelen met hun contentplanning. Ze vinden het moeilijk om consistent content te delen en waarde te bieden. Dan heb ik het dus niet alleen over video, maar ook over blogs, foto’s, korte posts etc. Hoe zorg je ervoor dat er genoeg variatie in zit, dat je waarde biedt, en consistent online bent? Oh ja, en dat mag niet te veel tijd in beslag nemen, want als ondernemer heb je nog honderdduizend andere dingen te doen.

In het begin van mijn onderneming vond ik dit ook heel lastig. Ik ben natuurlijk content creator, dus het bedenken van waardevolle en interessante content vond ik nooit zo moeilijk, maar wel het consistent posten en aanwezig zijn op social media.

Sinds ik werk met een duidelijke planning heb ik veel meer rust. Ik weet dat er een logica zit achter mijn posts en ik hoef me niet druk te maken of ik deze week wel iets kan verzinnen om te posten, omdat ik dat weken of soms wel maanden van te voren al heb gedaan.

Ik besloot twee jaar geleden dat ik minstens 1 keer per week content wilde plaatsen op de kanalen waar ik actief op was. Inmiddels is het twee keer per week, maar ik raad je aan om klein te beginnen, zeker als je het moeilijk vind content te bedenken. Je kunt beter een keer per week iets waardevols delen dan drie keer per week een post met weinig inhoud.

Vervolgens koos ik een vaste dag waarop ik deze content ging plaatsen. Als je dat niet doet, ga je het waarschijnlijk alsnog uitstellen. Dan zeg je op maandag; ik heb de hele week nog. En dan is het ineens weekend. Dus kies een vaste dag. Dit kan wel per kanaal verschillen. Zo post ik op dinsdag op Instagram, op woensdag op Facebook en donderdag op LinkedIn. Op deze manier krijgt de grote groep volgers die mij op alle kanalen volgt, niet drie keer per dag hetzelfde bericht te zien.

Als je hebt besloten hoe vaak en op welke dagen jij content wil gaan verspreiden, is het belangrijk om content te gaan maken voor een periode. Je wilt immers niet elke week druk zijn met het bedenken van content, toch? Trek daarom eens per maand of twee maanden een dag uit om content te maken voor die hele periode. Zo heb je meteen overzicht in de diversiteit van jouw content, zowel inhoudelijk als qua vorm. Ik plan meestal twee maanden vooruit. Ik zorg ervoor dat er een mooie afwisseling is tussen video’s, foto’s en quotes vormgegeven in mijn huisstijl.

Vind je het lastig om zelf met zo’n content-planning aan de slag te gaan? Ik kijk graag een keer met jou mee en help je bij het opzetten van een planning die bij jouw onderneming past. Vraag hiervoor een strategiesessie aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *